Hoe kan je jongeren helpen met een straatcultuur?

Naast de grote, dominante culturen in een land bestaan er ook subculturen. Deze kleinere groepen delen veel met een dominante cultuur, maar hebben ook hun eigen unieke kenmerken. Straatcultuur is zo’n subcultuur en kan een belangrijke rol spelen bij jongeren. Deze jongeren lopen vaak tegen problemen aan zoals schooluitval, criminaliteit, sociaal isolement en mentale gezondheidsproblemen. De hechte band binnen deze subcultuur maakt het soms lastig om deze jongeren hulp te bieden. In dit blog vertellen we wat straatcultuur precies inhoudt en hoe je jongeren binnen deze subcultuur beter kunt benaderen en ondersteunen.

straatcultuur subcultuur

Wat is straatcultuur?

Straatcultuur is een term die wordt gebruikt om een verzameling van gedragingen, normen, waarden, stijlen en uitdrukkingsvormen te beschrijven die voornamelijk voorkomen onder jongeren in stedelijke gebieden. Het is vaak een mix van verschillende culturele invloeden en kan elementen bevatten van mode, muziek, taal en gedrag die niet altijd binnen de mainstream cultuur vallen. Het speelt een belangrijke rol in het vormen van de identiteit van jongeren, het biedt een manier om zichzelf uit te drukken en een gemeenschap te vinden.

 

Wat kan benadering lastig maken?

Jongeren met een straatcultuur hebben vaak een diepgeworteld wantrouwen tegenover iedereen buiten hun groep. Dit kan het moeilijker maken om hen te benaderen. wantrouwen tegenover autoriteiten, taalbarrières, culturele verschillen, en sterke groepsloyaliteit. Respect is hierbij heel belangrijk; jongeren kunnen zich afsluiten bij gebrek daaraan. Veel jongeren hebben ook te maken gehad met discriminatie en uitsluiting, waardoor ze zich verdedigend opstellen. Hun identiteit is sterk verbonden met de straatcultuur, vaak versterkt door sociale media. Om hen goed te kunnen benaderen, heb je oprechte interesse, geduld en respect nodig, en moet je hun perspectief en interesses leren begrijpen.

 

Een cultuursensitieve aanpak

Binnen de jeugdzorg is cultuursensitiviteit een belangrijke term. Dit betekent dat hulpverleners aandacht hebben voor de achtergrond van de hulpvragers. Ze leren over en erkennen de normen, waarden en overtuigingen van hun cultuur. Zo kunnen hulpverleners een sterke vertrouwensband opbouwen, waardoor ze hulp kunnen bieden die echt aansluit bij de behoeften van de cliënt, ongeacht hun culturele achtergrond.

 

Inzoomen op subcultuur

Een cultuursensitieve aanpak richt zich breed op respect en begrip voor verschillende culturele achtergronden. Een subcultuurspecifieke aanpak gaat een stap verder door in te zoomen op de unieke kenmerken en behoeften van een specifieke subcultuur, zoals straatcultuur. Hierbij wordt gebruikgemaakt van specifieke kennis en strategieën die direct aansluiten bij die subcultuur, om zo effectiever ondersteuning te bieden.

 

Hulp bieden aan jongeren met een straatcultuur

Een subcultuursensitieve aanpak voor jongeren met een straatcultuur is essentieel omdat het aansluit bij hun unieke leefwereld en behoeften. Door begrip en respect te tonen voor hun specifieke normen, waarden en manieren van uitdrukken, kunnen hulpverleners effectiever communiceren, vertrouwen opbouwen en beter inspelen op hun uitdagingen. Hier zijn onze tips voor het benaderen van jongeren met een straatcultuur.

 

1. Verdiep jezelf in straatcultuur

Voor veel jongeren is hun betrokkenheid bij de straatcultuur een belangrijk onderdeel van hun identiteit en zelfbeeld. Ze kunnen zich bedreigd voelen als iemand van buiten deze cultuur probeert binnen te dringen zonder begrip of waardering voor hun levensstijl. Leer over de taal, hiërarchische opbouw, muziek, mode, normen en waarden van straatcultuur.

 

2. Bouw consistent vertrouwen op

Jongeren binnen de straatcultuur kunnen wantrouwend zijn tegenover autoriteiten zoals politie, leraren of andere vertegenwoordigers van de “mainstream” samenleving. Dit wantrouwen kan voortkomen uit negatieve ervaringen of een gevoel van onrechtvaardigheid. Wees betrouwbaar en houd je aan afspraken. Toon geduld en respect om een solide basis van vertrouwen te creëren met de jongeren.

 

3. Luister en toon begrip

Veel jongeren in de straatcultuur hebben te maken gehad met discriminatie of uitsluiting, wat kan leiden tot een gevoel van vervreemding van de bredere samenleving. Dit kan hen defensief maken, waardoor ze minder geneigd om open te staan voor nieuwe contacten. Luister zonder oordeel naar hun ervaringen en erken hun gevoelens en uitdagingen om een open communicatie te bevorderen.

 

4. Geef de jongeren een stem

Respect is een kernwaarde binnen de straatcultuur. Als jongeren het gevoel hebben dat ze niet gerespecteerd worden, kunnen ze zich afsluiten of vijandig reageren. Het tonen van oprecht respect en interesse is cruciaal om vertrouwen op te bouwen. Betrek jongeren actief bij beslissingen, vraag om hun mening en laat hen meedenken over oplossingen en plannen.

 

Conclusie

Het effectief ondersteunen van jongeren met een straatcultuur vraagt om een specifieke aanpak. Door begrip en respect te tonen voor hun unieke leefwereld, wordt het makkelijker om vertrouwen op te bouwen en in te spelen op hun specifieke behoeften en uitdagingen.

Bij Youth Turn hechten we veel waarde aan onze (sub)cultuursensitieve werkwijze. Dankzij onze kennis van straatcultuur kunnen we doordringen tot een groep jongeren die vaak als moeilijk bereikbaar wordt beschouwd.

Lees meer over jeugdhulp door Youth Turn

Kunnen wij je helpen?

Onze coaching gaat een stapje verder en betrekt het hele gezin!

Contact opnemen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en ander belangrijk nieuws.

Aanmelden