Hoe werkt ambulante jeugdhulp?

Soms kunnen er problemen voordoen bij jongeren in hun thuissituatie, op school of een andere plek in hun dagelijkse leven. Ambulante jeugdhulp biedt ondersteuning binnen hun vetrouwde leefomgeving, in plaats van in een instelling. In deze blog vertellen we hoe ambulante jeugdhulp werkt, voor wie het is bedoeld en wat de voordelen zijn voor de jongere en zijn of haar gezin.

Ambulante jeugdhulp

Wat is ambulante jeugdhulp?

Ambulante jeugdhulp biedt zorg aan jongeren en hun gezinnen in hun dagelijkse omgeving, of zo dichtbij mogelijk. In plaats van dat de jongere naar een zorginstelling gaat, komt de hulpverlener naar de jongere toe. Deze hulp richt zich op diverse situaties, zoals gedrags- en leerproblemen, ontwikkelingsstoornissen (zoals ASS, ADHD, ODD), hechtingsproblemen en licht verstandelijke beperkingen. Wat ambulante jeugdhulp onderscheidt, is de flexibiliteit en het maatwerk. Ambulante hulpverleners passen hun aanpak volledig aan op de specifieke behoeften en situatie van de jongere en zijn gezin.

 

1. Aanmelding en intake

Wanneer een jongere uit Leiden of een andere plaats in de Randstad wordt aangemeld bij Youth Turn, starten we het proces met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek brengen we de situatie van de jongere in kaart, inclusief de problemen, sterke punten en mogelijkheden van de jongere en zijn gezin.

 

2. Matching met hulpverlener

Goede hulpverlening begint met de juiste match tussen hulpvrager en hulpverlener. Daarom besteden we veel aandacht aan het matchen van de jongere met een passende ambulant hulpverlener. Hierbij houden we niet alleen rekening met de problematiek, maar ook met de culturele achtergrond van de jongere. Na een kennismakingsgesprek met een goede klik, stellen we samen een plan op dat is afgestemd op de uitdagingen en doelen van de jongere.

 

3. Beginnen van het traject

De ambulante hulpverlening vindt plaats op locaties waar de jongere zich op zijn gemak voelt, zoals thuis, op school of in de buurt. Het traject kan bestaan uit huisbezoeken, gesprekken op school of activiteiten in de buurt. We richten ons op het bevorderen van zelfredzaamheid, waarbij we de jongere ondersteunen om zo zelfstandig en volwaardig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij.

 

Het doel van ambulante jeugdhulp

Ambulante jeugdhulp richt zich op het verbeteren van de levenskwaliteit, zelfredzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. Ons doel is hen te helpen zo zelfstandig mogelijk te functioneren binnen de samenleving. Deze aanpak betrekt niet alleen de jongere, maar ook zijn hele netwerk, inclusief gezin en omgeving. Dit zorgt voor een stevig vangnet en vermindert de noodzaak voor specialistische hulp op de lange termijn.

 

Conclusie

Ambulante jeugdhulp is een waardevolle en flexibele vorm van zorg die jongeren helpt in hun vertrouwde omgeving. Door maatwerk en de betrokkenheid van het hele netwerk van de jongere, verbeteren we hun levenskwaliteit en zelfredzaamheid. Ons uiteindelijke doel is om jongeren zelfstandig en volwaardig te laten deelnemen aan de maatschappij, met een ondersteunend vangnet waardoor de behoefte aan specialistische hulp afneemt.

Lees meer over ambulante jeugdhulp van Youth Turn

Kunnen wij je helpen?

Onze coaching gaat een stapje verder en betrekt het hele gezin!

Contact opnemen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en ander belangrijk nieuws.

Aanmelden